Lokaal Zaans en de Partij voor Ouderen en Veiligheid constateren dat de motivatie om afval te scheiden aan de bron afneemt naarmate de berichten over gemeenten die overstappen op nascheiding toenemen. Zij willen daarom dat de gemeente in kaart brengt hoe de hazen hier lopen.
Het was weer een volle agenda, maar goed voorbereid en vol frisse moed als altijd betraden Marianne en ik de politieke arena.
Ik zou het woord voeren over het verstrekken van subsidie voor de theatermijn . Deze werd van de agenda gehaald , deze komt 17 december terug. Verder had de VVD samen met de PVV een motie ingediend voor een eenmalige bonus van €300 euro voor onze boa’s.Dit naar aanleiding van het uitkeren van een bonus voor de politie. Alleen met één verschil, dat deze wordt bekostigd uit de politiebegroting die een overschot had. Meer dan terecht vinden wij. De bonus voor de boa’s gunnen wij ook, alleen Zaanstad heeft geen overschot, Zaanstad heeft tekorten, torenhoge schulden en heeft geen sluitende begroting kunnen aanbieden. U voelt hem al aankomen, wij zaten met een duivels dilemma want ja we gunnen het onze boa’s maar tegelijkertijd voelt het niet goed in een tijd waarin zoveel mensen een extra werkdruk hebben, of hun baan zijn kwijtgeraakt door Corona, een bonus uit te gaan keren die een overschrijding van onze jaarrekening zou betekenen. Je moet in je eigen dorp naar je eigen huisarts kunnen, ook als je er nieuw komt wonen.
Deze vanzelfsprekendheid is er niet meer in Krommenie. 2 huisartsen hebben inmiddels een patiëntenstop. Andere huisartsen geven aan dat door de enorme verzwaring van de taken voor huisartsen een eenmanspraktijk een te zware opgave is. Om zorg in de toekomst te borgen is een fusie nodig. 4 huisartsen hebben de handen in een geslagen, maar kunnen geen ruimte vinden. Vanwege de enorme druk op de huizenmarkt vissen ze of steeds achter het net, of is het veel te duur. De huisartsen hebben de hulp ingeroepen van de gemeente, maar de gemeente geeft aan dat ze niet veel kunnen en willen doen omdat de huisartsen als commerciële partij worden gezien. Formeel is dit waar, maar als basis voorzieningen als het kunnen gaan naar de huisarts onder druk komen te staan vinden wij dat de gemeente zich iets harder zou kunnen inspannen. De busbrug gaat volledig open, maar er is geen toekomstperspectief voor de flinke verkeerstoename die daarmee gepaard gaat. De busbrug is nu 88% open. Als ook de laatste 12% open gaat is er een toename van 50% verkeer. 800-1000 motor voertuigen(mvt)/uur zal de rondweg op termijn te verwerken krijgen. En ruim 12.000 mvt/24 u. Dat is meer dan wat er nu op de Vincent van Goghweg rijdt en net ietsje minder dan wat er op de AH weg rijdt.
Dat vinden wij niet acceptabel. De rondweg is niet bedoeld voor doorstroming, maar om als bewoner van Westerkoog bij je huis te komen. Ja, wij vinden ook dat Westerwatering zeer slecht ontsloten is. Maar een oplossing voor een wijk, mag toch geen probleem worden voor een andere wijk? Wel huizen bij bouwen, zonder een goede infrastructuur kan niet, maar doet dit college helaas wel. Wij hadden voorgesteld om de Westerkoog weg als optie serieus te onderzoeken en binnen een paar maanden een totale afweging tussen scenario’s te kunnen maken. Dat voorstel is door de raad niet aangenomen. En is met het aanpassen van de rondweg nu definitief van de baan. Wel is er een plan aangenomen om te onderzoeken of een tunnel naar de VvGweg mogelijk is. Maar we moeten ook realistisch zijn. Dat kost honderden miljoenen en veel tijd. Wij zullen blijven strijden voor een goed toekomstperspectief voor Westerkoog! Ja, een betere verbinding tussen westerkoog en westenwatering, maar nee, niet op deze manier. Lokaal Zaans stelt voor om én door de gaan met de voorbereidingen voor de permanente openstelling van busbrug De Binding én een maatschappelijke kosten- en batenanalyse uit te voeren naar de realisatie van ‘de weg binnendoor’ door Westerkoog, de Westerkoogweg. De raad wil nog deze raadsperiode de busbrug 24 uur openstellen, maar dit hoeft volgens de partij de uitwerking van de variant Westerkoogweg niet in de weg te staan.
Lokaal Zaans is aangeslagen op berichten op sociale media over de bemesting van openbaar groen met van vermalen plastic vergeven compost en andere rommel. Dat gebeurde onder meer in Krommenie en Assendelft. De fractie werd er ook over benaderd door verontruste inwoners.
In het Zaanstad beraad van 17 september bevatte veel interessante onderwerpen. Hieronder volgt een korte samenvatting van de onderwerpen waarbij Lokaal Zaans bijgedragen heeft.
RTVZaanstreek en de Orkaan presenteren samen: een voorbeschouwing van de Gemeenteraad. Fractievoorzitter Marianne schoof aan om te vertellen over Lokaal Zaans; onze nieuwe naam en onze plannen ZAANSTAD 17 augustus 2020 - Met de start van het nieuwe politiek jaar gaan Raadsleden Simone van Otterloo en Marianne de Boer - Doeves verder onder de naam Lokaal Zaans! Een nieuwe naam waarmee de koers in aanloop van de gemeentelijke verkiezingen wordt aangegeven. Een lokale partij die de belangen van inwoners en ondernemers van alle kernen en dorpen, ook de kleinere, in Zaanstad voorop zet. De grotere kernen lijken vanwege hun grootte alle aandacht aan te trekken zodat er weinig aandacht, tijd en geld overblijft voor de kleinere. Dat is niet eerlijk. Alle inwoners, in alle delen van Zaanstad verdienen een schone, ongeschonden en veilige leefomgeving. Geen poespas, niet alleen gepraat maar realistische, praktische en tijdige oplossingen die Zaankanters zien en voelen.
Prioboa Zo brengt Simone van Otterloo in het raadsoverleg van 20 augustus de “Prioboa” voor het voetlicht. Hierbij werken Boa’s, politie en inwoners samen om problemen in hun eigen wijk op te lossen. Bewoners melden problemen en gaan in overleg met de instanties op zoek naar een werkbare oplossing. Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste problemen het eerst worden opgepakt en dat er met de inwoners wordt overlegd en niet over inwoners wordt beslist. Vervuiling openbare ruimte Een ander speerpunt is de verloedering, vervuiling van de openbare ruimte in onze gemeente. Afvaldumping, niet werkende straatverlichting, handhaving van de maximumsnelheid, kapotte speeltoestellen, gaten in het trottoir etc. etc. Lokaal Zaans wil dat hierop wordt ingegrepen voordat de vervuiling de norm wordt. De partij wil een schoon en veilig Zaanstad. Ontsluiting En natuurlijk blijft Marianne de Boer zich onverminderd inzetten voor een goede ontsluiting van verkeer, zoals de Dorpsstraat in Assendelft, de JJ Allanstraat in Westzaan, sluiproutes in Nauerna en Krommenie. Je kunt niet alleen woningen bouwen zonder aan de infrastructuur te denken. Geen files in dorpen met alle gevaarlijke situaties van dien! Corona De effecten van Corona zullen ons de komende tijd voor uitdagingen stellen. Ondernemers die misschien genoodzaakt zijn hun zaak te sluiten. Inwoners die getroffen worden door het virus of het vanwege de maatregelen sociaal en/of financieel moeilijk hebben. We willen helpen waar we kunnen, maar we kunnen het niet alleen. We zullen met zijn allen moeten samenwerken om het coronavirus in de Zaanstreek te verslaan. Tot slot: Jongeren in de Zaanse politiek Lokaal Zaans vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de gemeente. Met jongeren bepalen wat zij kunnen doen om hun dorp, kern of stad nog leuker en beter te maken. Want niet alleen heeft de jeugd de toekomst, onze partij wil samen met jongeren die toekomst invullen. Daarom een oproep aan jongeren tussen de 16 en 28 jaar die fractielid Tyler ter Meulen willen helpen de jongerenstem te laten horen. Meld je aan en doe mee! |