Parkeerproblemen in het Gouwpark: ongemak, ruzies en een vechtpartij

Wederom hebben we in de gemeenteraad namens Lokaal Zaans aandacht gevraagd voor de dagelijkse parkeerchaos in het Gouwpark. Na maanden van aandringen en vragen stellen aan wethouder mobiliteit Gerard Slegers is er nog steeds geen enkel zicht op een oplossing. Vanaf 2021 ben ik samen met een aantal bewoners aan het proberen de wethouder mobiliteit Gerard Slegers te bewegen hiervoor een definitieve oplossing te geven.

Historie:

Nog voordat de eerste bewoners in de loop van 2021 in de met veel tam-tam aangekondigde duurzame woonwijk Gouwpark hun nieuwe woningen betrokken was al duidelijk dat er een parkeerprobleem aan zat te komen.

Toekomstige bewoners hebben destijds al de noodklok geluid en ingesproken bij de gemeenteraad. Alle lokale media hebben destijds uitvoerig aandacht geschonken aan dit onderwerp.

De gemeente was echter op dat moment van mening dat het wel los zou lopen met de parkeerproblemen en ondernam geen actie. Persoonlijk vond ik dat toen een slechte beslissing.

Het is simpel: De wijk heeft in basis voldoende parkeerplaatsen. De ontwikkelaar (eigenlijk HSB-bouw/Wilma-bouw) heeft bij de vrijstaande huizen 2 parkeerplaatsen op eigen terrein meeverkocht (parkeernorm 1,2). Zo kom je uiteindelijk toch ruim 30 parkeerplaatsen in de openbare ruimte tekort.

De ontwikkelaar is hier zwaar de fout in gegaan en heeft de hoofdprijs voor de kavels gevangen. Op het stadhuis heeft een ambtenaar de plannen qua parkeerplaatsen doorgerekend. Dat klopte! Nooit heeft iemand op het stadhuis in de gaten gehad dat de ontwikkelaar sneaky een groot aantal van de beschikbare parkeerplaatsen ingetekend had bij de koopwoningen.

Onze conclusie:

Natuurlijk hebben ambtenaren en wethouder op het stadhuis lopen snurken. Maar dat ze er op het stadhuis vanuit kon gaan dat men door de ontwikkelaar (waar Zaanstad vaker zaken mee deed en doet) niet op het verkeerde been gezet zou worden is heel terecht. Ronduit stuitend is het vervolgens om van bewoners van het Gouwpark te horen dat er 100 appartementen zijn die elk een bewonersparkeervergunning hebben gekocht van de gemeente (a €116,—). Met 66 beschikbare parkeerplaatsen in de openbare ruimte creëert de gemeente zelf nog meer chaos en ongenoegen.

En hoe nu verder?

De ontwikkelaar heeft bewust een 30-tal parkeerplaatsen aan de openbare ruimte onttrokken en hiervan zijn de bewoners de dupe. Een mooie woonwijk nu al verworden tot een parkeerchaos waar niet meer fatsoenlijk over trottoirs gelopen kan worden en met bewoners die elkaar zuur aankijken. Wij zeggen: “Los dit op”!!

Naast het Gouwpark bevindt zich de parkeergarage van Albert Heijn. Het bovendek is altijd leeg. 119 Parkeerplaatsen waar niets mee gedaan wordt. De oplossing is simpel, maar dan moet je wel willen bewegen.

Lokaal Zaans staat voor een realistisch parkeerbeleid.

Een vergelijkbaar scenario met te weinig parkeerplaatsen tekent zich nu af in de Boerenjonkerbuurt en bij de Durghorst in Krommenie. Hier is de gemeente echt aan zet om te zorgen dat de wijken leefbaar blijven. Een ezel stoot zich…

Rob Karst
Lokaal Zaans